La Fish geeft visbranche impuls (copy)

Bedrijfsinformatie

Nieuw assortiment Epos speciaal voor vis

La Fish geeft visbranche impuls

EPOS

Vis is in opkomst, maar de smaakmakers voor vis zijn een ondergeschoven kindje. Dat moet anders, vonden ze bij Epos. De kruiden- en specerijenleverancier ontwikkelde daarom een nieuwe lijn die het beste in vis naar boven haalt.

Smaak, smaak en nog eens smaak – daar draait het om bij Epos. Het bedrijf uit Nijkerk, onderdeel van Bieze Food Group, produceert en levert honderden soorten kruidenmixen, marinades, sauzen en andere smaakmakers voor allerlei schakels in de voedingsbranche: fabrikanten in binnen-en buitenland, groothandels, grote retailmerken en de versspecialist op de hoek.

Inspiratie

“Onze afnemers worden graag gevoed met inspiratie, nieuwe smaken, receptideeën en informatie. Daar hebben we alles voor in huis. Omdat we in de hele keten actief zijn, zitten we bovenop alle trends,” vertelt Sander Greve, Accountmanager industrie en export (rechts op foto hieronder).

Bij Epos zagen ze dan ook dat de visbranche in ontwikkeling is. Greve: “Tot een paar jaar geleden nam het visschap in de supermarkt weinig ruimte in. Tegenwoordig zijn er veel meer verschillende vissoorten verkrijgbaar. Ook het aantal visspeciaalzaken neemt toe. En de consumptie van vis stijgt licht, al eten jonge mensen steeds minder vis dan de oudere generatie.”

Hoewel de interesse in vis toeneemt, kan de sector nog wel een boost gebruiken, vertelt Greve: “De meest geconsumeerde vis in Nederland is zalm. Binnen Epos rees de vraag hoe we ook andere vissoorten interessant konden maken. Mosselen bijvoorbeeld worden relatief weinig bereid, dat heeft met het imago te maken. En gamba’s worden al decennia lang met knoflooksaus of cocktailsaus gegeten, daar mocht weleens een nieuwe smaakmaker voor ontwikkeld worden. Ook willen we graag, naast de grote ervaring en kennis binnen Epos over smaken op vlees en vleesvervangers, graag specifiek de visbranche bedienen.”

Pascalle Veerman & Sander Greve

Verrassende smaken

De wens van Epos om de vissector te ondersteunen in combinatie met de vraag vanuit de markt, leidde tot de ontwikkeling van een nieuwe productlijn: La Fish. Samen met collega Pascalle Veerman (Rayonmanager versspecialist vis – links op foto hierboven) stond Greve aan de wieg van het concept.

Belangrijk speerpunt bij de ontwikkeling van producten voor La Fish, was dat ze aan zouden sluiten bij de natuurlijke smaak van vis. Veerman: “Knoflook, groene kruiden en zure smaken zoals citrus zijn passende ingrediënten bij vis, die hebben we dus gebruikt. En we hebben verrassende ingrediënten toegevoegd, zoals olijf of een smokey smaak. Die gaan ook heel goed samen met vis.”

Zoutreductie

Een andere belangrijke pijler was zoutreductie. Veerman licht toe: “Veel kruidenmengsels kunnen vrij zout uitvallen bij vis, omdat het van zichzelf zouter is dan vlees of omdat vis gepekeld is. De producten van La Fish laten het natuurlijke zoutgehalte van vis optimaal tot zijn recht komen. Bovendien is zoutverlaging een grote trend in de voedingsbranche. Dat geldt ook voor suikerreductie en het zo min mogelijk gebruik maken van e-nummers. Daar hebben we bij La Fish rekening mee gehouden. Ook bij andere producten van Epos werken we trouwens aan herformulering, zonder uiteraard daarbij de smaak uit het oog te verliezen.”

Marinades, sauzen en rubs

Voor de nieuwe lijn werden zeven nieuwe producten ontwikkeld, waaronder drie marinades. Veerman licht toe: “Deze smaken alle drie goed bij koude en warme zalm en witvis. De French garlic taste marinade heeft een warme groene kleur door de Franse kruiden. De Canadian smoke taste marinade geeft vis een rokerige smaak, een echte innovatie. In de Indian curry taste marinade zijn Oosterse smaken verwerkt, heerlijk voor een Aziatisch visgerecht.”

Ook twee sauzen behoren tot het assortiment van La Fish. Greve: “De Junky gravad lax saus is bij uitstek geschikt voor zowel koude als warme zalm en witvis. Voor de ontwikkeling hebben we ondersteuning gekregen vanuit Noorwegen, waar deze saus natuurlijk een nationale lekkernij is. De Junky viking saus is het nieuwe, hippe broertje van de ravigottesaus: een zoetzure dipsaus voor bij gebakken vis. Knaloranje van kleur, een echte allemansvriend. Daarnaast zijn voor La Fish nog twee rubs ontwikkeld: de Seaweed lemon rub met onder andere gedroogd zeewier en olijf, en de Spicey garlic rub op basis van knoflook, dille, kurkuma en rozemarijn. Beide rubs gaan goed samen met warme en koude gerookte vissoorten.”

Gemarineerde mosselen

De visbranche werd nauw betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe lijn, vertelt Greve: “Onder andere een rokerij, visgroothandel, visverwerker en visspeciaalzaken hebben hun licht laten schijnen over onze ideeën en de eerste samples. Ook hebben we de wensen en eisen van verschillende potentiële afnemers steeds meegenomen – die zijn voor de Retail weer anders dan voor visspeciaalzaken.”

Sinds dit voorjaar zijn de producten beschikbaar. Ook voor de industrie is de lijn heel interessant, meent Greve: “De visexport is enorm. Nu gaat vis vooral naturel of gepekeld de grens over, maar het aanbieden van gemarineerde vissoorten kan een enorme toegevoegde waarde hebben!”

La Fish van Epos

In goede samenwerking met de visbranche heeft Epos een nieuwe lijn smaakmakers ontwikkeld onder de naam: La Fish! Er is rekening gehouden met het natuurlijke zoutgehalte van vis.

Zo is de hoeveelheid zout in de smaakmakers gereduceerd voor een optimale smaakbalans. Ook is er minder suiker gebruikt en zo min mogelijk E-nummers.

Wel is het belangrijkste uitgangspunt: SMAAK! Epos biedt hiermee een gevarieerd assortiment voor de visbranche: rubs, sauzen en marinades.


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaalmagazine.evmi.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • La Fish geeft visbranche impuls (copy)

    Vorige artikel

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaalmagazine.evmi.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • La Fish geeft visbranche impuls (copy)

    Volgende artikel

Abonneer nu op EVMI

Platform voor de professional in de voedingsmiddelenindustrie

EVMI wordt uitgegeven door Alea Publishers in Zeist.

Hoofdredacteur
Janet Kooren
06-46591976
janetkooren@aleapublishers.nl

Webredacteur
Jorien Tromp
jorientromp@aleapublishers.nl

Sales

EVMI – Algemeen
Gjelt Douma
06 46 75 14 67
gjeltdouma@aleapublishers.nl

EVMI – Food Lab
Bas van den Engel
06-42306937
b.vandenengel@betapublishers.nl

Abonnementenservice
Tel: +31 (0)88 2266 681​
klantenservice@virtumedia.nl

Marketing
marketing@aleapublishers.nl

Uitgever
Roeland Dobbelaer