Je ei kwijt in gist (copy)

Food lab

Je ei kwijt in gist

Door: MICHELLE WIJMA​

Start-up FUMI Ingredients ontwikkelt eiwitpoeder gemaakt uit overgebleven gist van bierbrouwerijen. Een samenwerkingsproject genaamd EGGcited en een boost van €1,3 miljoen subsidie, gaan de opschaling van het product naar het volgende level brengen.

“Een gistcel kun je zien als gevulde ballon”, legt Corjan van den Berg, CEO van FUMI Ingredients, uit. “Als je de celwand doorprikt kun je de inhoud eruit zuigen. Een bewerkingsproces later blijft er een poeder over.” Dat poeder heeft vergelijkbare effecten als kippenei-eiwit, aangezien de natieve structuur van de functionele gisteiwitten nog intact is. “Je kunt er ingrediënten van vleesvervangers mee ‘aan elkaar plakken’, het schuimt op voor bakkerijproducten en het werkt ook als emulgator in bijvoorbeeld mayonaise.”

En dat maakt het poeder een prima vervanger voor dierlijke eiwitten. Een knap geklaarde klus, want eiwitpoeder van kippeneieren is nauwelijks te bootsen, omdat de effecten ervan zo uniek zijn, aldus Van den Berg. Doel van het product is de CO2-voetafdruk van voedingsmiddelen te verlagen en de circulariteit van de voedselproductie te vergroten.

Van afval naar eiwit

Dat laatste is mogelijk, omdat de grondstof van het eiwitpoeder in feite een afvalproduct uit bierbrouwerijen is. Bierbrouwer AB InBev levert de brewers spent yeast (BSY) aan. BSY bevat allerlei nutritionele en functionele ingrediënten. Toch wordt het tot nu toe alleen verwerkt tot laagwaardige diervoeding. Van den Berg: “In voorgaande jaren is de technologie om functionele eiwitten uit BSY te winnen door FUMI Ingredients op labschaal ontwikkeld (proof-of-concept). In het EGGcited-project ontwikkelen we de technologie verder door naar industrieel relevante pilotplantschaal. De uitkomst is een proces met een significant kleinere CO2-voetafdruk voor de productie van eiwit vergeleken met de productie van ei-eiwit of melkeiwit. Omdat je eiwit uit een reststroom van een bierbrouwerij wint, dring je het grondstofgebruik terug en dragen we bij aan de circulariteit van de humane voedselproductie.”

Level up

In EGGcited werkt de start-up samen met NIZO, een privaat instituut en contractresearch- organisatie. NIZO vervult de rol van projectleider en biedt kennis en faciliteiten voor de ontwikkeling en opschaling van nieuwe voedingsmiddelen en ingrediënten. Het derde EGGcited-bedrijf is Ruitenberg Ingredients, dat nieuwe ingrediënten verwerkt tot functionele toepassingen in consumentenproducten en als launching customer een versnelling kan bewerkstelligen.

“We ontwikkelen het proces in eerste instantie door voor biergist, maar het is zéér schaalbaar en kan ook op basis van andere grondstoffen (algen, bacteriën, etc.) opereren”, zegt Van den Berg. Als het project is afgelopen willen de bedrijven blijven samenwerken aan innovatie, nieuwe businessmodellen, andere micro-organismen en productie. Zo creëren de partijen een permanent ecosysteem van bedrijven en kennisinstellingen op het gebied van alternatieve eiwitten in Oost Nederland.

Het consortium uit Gelderland kreeg onlangs €1,3 miljoen subsidie om de ontwikkeling en opschaling te bevorderen, toegekend door de Managementautoriteit Oost-Nederland. Die subsidie werd verleend in het kader van het Operationeel Programma Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) 2014-2020 Oost-Nederland (OP Oost), aldus het persbericht over de subsidie.


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaalmagazine.evmi.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • Je ei kwijt in gist (copy)

    Vorige artikel

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaalmagazine.evmi.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • Je ei kwijt in gist (copy)

    Volgende artikel

Abonneer nu op EVMI

Platform voor de professional in de voedingsmiddelenindustrie

EVMI wordt uitgegeven door Alea Publishers in Zeist.

Hoofdredacteur
Janet Kooren
06-46591976
janetkooren@aleapublishers.nl

Webredacteur
Jorien Tromp
jorientromp@aleapublishers.nl

Sales

EVMI – Algemeen
Gjelt Douma
06 46 75 14 67
gjeltdouma@aleapublishers.nl

EVMI – Food Lab
Bas van den Engel
06-42306937
b.vandenengel@betapublishers.nl

Abonnementenservice
Tel: +31 (0)88 2266 681​
klantenservice@virtumedia.nl

Marketing
marketing@aleapublishers.nl

Uitgever
Roeland Dobbelaer