Forward Engineering (copy)

Proces en productie

Automatisering rondom ‘naakte’ producten

Forward Engineering

DOOR: Claudia van Gestel

Hoe automatiseer je als voedselproducent een productieproces met ‘naakte’ organische producten, zonder groot financieel risico? QING en Stäubli Robotics lanceren een unieke aanpak in de Agri en Food markt.

Voor veel machinebouwers en voedselproducenten in de Agri en Food markt blijft deze vraag tot op de dag van vandaag nog onbeantwoord. Het verwerken, sorteren en verpakken van organische producten brengt grote uitdagingen met zich mee. Geen product is exact hetzelfde. Vormen verschillen, producten zijn kwetsbaar en je hebt vaak te maken met een natte/high- en mediumcare omgeving. Tegelijkertijd neemt de druk toe om meer te produceren in een kortere tijd. Arbeidskrachten zijn schaars en je wilt je waste minimaliseren zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van je product. Dat maakt de stap naar het automatiseren van je primaire proces complex.

Geen standaard oplossing

Mede dankzij de complexiteit van organische producten bestaat er geen standaard automatisering. Vind maar eens een oplossing die om kan gaan met verschillende vormen van producten, bestand is tegen natte omgevingen én goed schoon te houden is.

Daarnaast moet de automatisering complexe handelingen uit kunnen voeren. Het brengt een financieel risico met zich mee om zoiets te ontwikkelen. Je wilt eerst een bewezen oplossing zien voordat je gaat investeren. Het risico is te groot om te investeren in iets waarvan je niet 100% zeker weet dat het gaat werken. Maar wie durft het aan om dit risico te nemen?

Een offensief tegen onzekerheid

Dat kan en móet anders vonden QING en Stäubli Robotics. De twee bedrijven zijn beiden actief in de Agri en Food industrie en kwamen elkaar regelmatig tegen. Ze zagen de vraagtekens bij de klanten en vonden dat ze daar een oplossing voor konden en moesten bieden en zijn daarom een samenwerking gestart.

QING is een hightech ingenieursbureau met een eigen development lab. Zij bieden de Agri en Food markt toegang tot geavanceerde technologieën zoals Digital Twin, simulatie, AI en Vision. Stäubli Robotics heeft binnen haar robotgamma een assortiment dat volledig is gericht op food: Humid Environment (HE). Deze HE-lijn is speciaal ontwikkeld voor productieomgevingen met organische producten.

Samen geven zij toegang tot een aanpak die kan leiden tot een oplossing die zeer geschikt is voor productieomgevingen waar gewerkt wordt met onverpakt ‘naakt’ voedsel en strenge hygiëne-eisen. Van vlees- en visverwerking tot groenten, van paddenstoelen tot zuivelproducten. Zonder vooraf grote investeringen te doen in een automatisering die achteraf niet rendabel blijkt te zijn.

Inzicht in de haalbaarheid

De bedrijven sloegen dus de handen ineen en bieden een plek waar je de haalbaarheid van complexe oplossingen kunt laten testen, specifiek voor organische producten. Doordat een HE robot van Stäubli Robotics is geplaatst in het development lab van QING worden proof of concepts getest, zonder dat je eerst een grote risicovolle investering hoeft te doen. In combinatie met de technologieën AI, vision, data en simulatie zijn er ontzettend veel mogelijkheden waar je gebruik van kunt maken. Allemaal op basis van de eigen situatie en complexiteit van het primaire productieproces.

Het complete assortiment HE robots van Stäubli Robotics is opgebouwd uit het enige type robot ter wereld die zowel waterdicht is als ook tegen chemicaliën bestand is. Van de allerkleinste tot de allergrootste formaten. Zonder verlies op industriële snelheid. En dat is belangrijk voor zowel de snelheid van de reiniging als de houdbaarheid van de machine.

De HE robot in het QING development lab biedt voedselproducenten een enorme kans om hier haalbaarheidsstudies mee te laten doen, zonder zelf de technologie en kennis in huis te hebben. Daarnaast wordt de robot ter beschikking gesteld aan studenten om sneller te kunnen leren van de nieuwste toepassingen op het gebied van automatiseringen binnen de Agri en Food markt.

Beide bedrijven willen, zoals ze zelf zeggen: “een revolutie ontketenen voor voedselproducenten in de Agri en Food markt. Van risicovolle naar voorspelbare investeringen. Een nieuwe, unieke manier om bij te dragen aan de automatisering van primaire organische productieprocessen.”


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaalmagazine.evmi.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • Forward Engineering (copy)

    Vorige artikel

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaalmagazine.evmi.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • Forward Engineering (copy)

    Volgende artikel

Abonneer nu op EVMI

Platform voor de professional in de voedingsmiddelenindustrie

EVMI wordt uitgegeven door Alea Publishers in Zeist.

Hoofdredacteur
Janet Kooren
06-46591976
janetkooren@aleapublishers.nl

Webredacteur
Jorien Tromp
jorientromp@aleapublishers.nl

Sales

EVMI – Algemeen
Gjelt Douma
06 46 75 14 67
gjeltdouma@aleapublishers.nl

EVMI – Food Lab
Bas van den Engel
06-42306937
b.vandenengel@betapublishers.nl

Abonnementenservice
Tel: +31 (0)88 2266 681​
klantenservice@virtumedia.nl

Marketing
marketing@aleapublishers.nl

Uitgever
Roeland Dobbelaer