Nieuwe membraantechnologie (copy)

Proces en productie

Nieuwe membraantechnologie

DOOR:

Jan van den Berg

De verwerking van aardappels tot zetmeel kost van oudsher veel energie en water. Wafilin Systems heeft met Avebe een filtersysteem ontwikkeld, waarmee op beide fors bespaard wordt. DUCAM, zoals dit systeem heet, kan ook in andere processen worden toegepast.

Het verwerken van landbouwproducten tot ingrediënten voor voedingsmiddelen kan behoorlijk intensief zijn. Grote installaties en een flink gebruik van water en energie kenmerken de verwerking van bijvoorbeeld aardappelen en suikerbieten. Bij de verwerking van de eerstgenoemde is het Avebe gelukt om veel zuiniger te werk te kunnen gaan.

DUCAM

De sleutel hiertoe is de methode Duurzaam Concentreren van Aardappelsap met Membranen, kortweg DUCAM. “Dit is ontwikkeld door Wafilin Systems in nauwe samenspraak met Avebe”, zegt Erik Koops, director Energy Transition & Utilities bij Avebe. Door DUCAM kost de productie van aardappelzetmeel nu twee derde minder water en 30 procent minder energie. Bovendien kunnen de eiwitten uit de aardappels nu beter worden afgescheiden dan met traditionele methodes.

In essentie is DUCAM een filtersysteem, dat is geplaatst tussen de opvang van het aardappelsap en de bestaande installaties van Avebe om dit sap te verwerken. Het systeem maakt gebruik van twee soorten membranen. De eerste filterstap bestaat uit ultrafiltratie, hetgeen wil zeggen dat deeltjes met een grootte van meer dan 100 nanometer worden afgescheiden. De tweede stap omvat omgekeerde osmose, die deeltjes van een factor duizend kleiner afvangt.

Ultrafiltratie

Bij de ultrafiltratie, een systeem van 108 membraanmodules, wordt het aardappelsap met een factor drie geconcentreerd. Dit betekent in de praktijk dat het volume van 240 kubieke meter water per uur wordt teruggebracht tot 80 kuub per uur. In het water dat de ultrafiltratie niet passeert, zitten de waardevolle eiwitten. Om deze te winnen hoeft dus veel minder water te worden verwerkt dan vroeger.

Het water dat wel door de ultrafiltratie komt, bevat mineralen en enkele andere componenten. Deze bestanddelen worden tegengehouden in de omgekeerde osmose, dat 320 membraanmodules omvat. Het water dat dit filterproces passeert is schoon genoeg om weer als proceswater te worden gebruikt. “Dit draagt enorm bij aan de waterbesparing, die Avebe wilde realiseren”, zegt Henk Schonewille, CEO van Wafilin Systems.

De aanhouder wint

De traditionele productie van eiwitten vindt plaats door aardappelwater te koken, waardoor de eiwitten uitvlokken. Het sap dat overblijft wordt ingedampt tot een stroopachtig product met de naam protamylasse. In de fabriek van Avebe in Ter Apelkanaal werd hiervoor jaarlijks ongeveer een miljoen kubieke meter water gebruikt.

Het bedrijf is al lange tijd bezig om te zien of de eiwitproductie niet zuiniger en goedkoper kon. Eerdere experimenten met membraanfiltratie leidden niet tot het gewenste resultaat, omdat de membranen snel verstopt raakten, waardoor de kosten om ze te reinigen te hoog waren.

Ondanks de tegenslagen legde Avebe in 2014 toch nog een keer de vraag voor aan Wafilin Systems om een betere filtratiemethode te ontwikkelen. Dit leidde in 2019 tot een werkzaam en betaalbaar systeem. Bij betaalbaar moeten we overigens wel bedenken dat de kosten van de ontwikkeling en de bouw van de eerste installatie in Ter Apelkaneel in de miljoenen liepen.

De afgelopen jaren heeft het systeem zich echter bewezen en kan Avebe er de vruchten van plukken. Een tweede installatie in Duitsland is intussen zo goed als klaar. Daarnaast studeert Wafilin Systems op toepassingen in andere processen. Dat DUCAM een grote belofte inhoudt wordt onderstreept doordat het in februari 2021 de eerste prijs kreeg in de verkiezing ‘Water Innovator of the Year’.

Zo’n 2.300 boeren leveren aardappelen aan de fabrieken van Avebe in Nederland en Duitsland.

    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaalmagazine.evmi.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • Nieuwe membraantechnologie (copy)

    Vorige artikel

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaalmagazine.evmi.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • Nieuwe membraantechnologie (copy)

    Volgende artikel

Abonneer nu op EVMI

Platform voor de professional in de voedingsmiddelenindustrie

EVMI wordt uitgegeven door Alea Publishers in Zeist.

Hoofdredacteur
Janet Kooren
06-46591976
janetkooren@aleapublishers.nl

Webredacteur
Jorien Tromp
jorientromp@aleapublishers.nl

Sales

EVMI – Algemeen
Gjelt Douma
06 46 75 14 67
gjeltdouma@aleapublishers.nl

EVMI – Food Lab
Bas van den Engel
06-42306937
b.vandenengel@betapublishers.nl

Abonnementenservice
Tel: +31 (0)88 2266 681​
klantenservice@virtumedia.nl

Marketing
marketing@aleapublishers.nl

Uitgever
Roeland Dobbelaer