Dienst helpt risico’s te minimaliseren: ‘Ken je Keten!’ (copy)

Bedrijfsinformatie

Dienst helpt risico’s te minimaliseren

‘Ken je Keten!’

Eurofins

Spice Route Sourcing haalt peperspecerijen van allerlei origines naar Nederland halen of verkoopt deze direct aan de klant. Het bedrijf laat álle partijen testen vóórdat de peper de handel ingaat door middel van de nieuwe dienst van Eurofins: ‘Ken je Keten!’

Jolanda Broos, Quality manager bij Spice Route Sourcing: “De Europese regelgeving rond pesticiden is in de afgelopen jaren steeds strenger geworden. We wilden voorkomen dat een partij bij aankomst in Nederland teveel pesticiden zou blijken te bevatten. Zo’n partij kunnen we niet verkopen. Daarom gingen we op zoek naar een oplossing waarmee we dit risico konden ondervangen. Die oplossing hebben we gevonden dankzij Eurofins.”

“Sommige peperkorrels laten we opwerken, schonen en steriliseren in Nederland, andere zijn in het land van origine al geschoond en gesteriliseerd”, vertelt Broos over de producten van Spice Route Sourcing. Die producten moeten wel aan de verwachtingen en aan de normen voldoen als ze in Nederland arriveren.

Broos: “Ik heb deze uitdaging voorgelegd aan Mirella van Meele-Rens, onze accountmanager bij Eurofins. Ze kwam met een goede oplossing. Ze heeft meegedacht in hoe we de risico’s tijdens ons inkoopproces kunnen minimaliseren, ook al doen we zaken met leveranciers aan de andere kant van de wereld. Eurofins zit ook op locatie in Vietnam, waar wij onze producten vandaan halen. En dat biedt voordelen.”

Lokaal ter plaatse

Zo kan de bemonstering plaatsvinden in Vietnam, door Eurofins Vietnam. Broos: “Dat is voor ons heel handig. In eerste instantie hebben we geprobeerd de monsters voor een test via leveranciers te ontvangen. We zagen daarbij verschillen in de uit­komsten van de analyses. Dat hebben we nu ondervangen. We laten de monstername nu uniform uitvoeren door een onafhankelijke partij.”

“Eurofins coördineert de monster­name, het markeren van de stek, het transport en de analyse vanuit Rotterdam. Wij ontvangen een sampling report met fotorapportage en kunnen elke stap volgen. De monsters laten we veelal analyseren in Nederland, maar ook weleens in Duitsland.”

“Veel van onze klanten geven de voorkeur aan een Europees analysecertificaat. Ze hechten er waarde aan als dat certificaat afkomstig is van Eurofins, want het laboratorium staat goed aangeschreven. Bij een goede uitkomst geven we toestemming om de partij te verschepen. Eurofins is dan aanwezig bij het laden van de partij. Een mooie oplossing!”

Live online meekijken

Ook al maken de monsters een hele reis vanaf de andere kant van de wereld, Broos kan live meekijken hoe de zaken ervoor staan: “We zijn net gestart met werken vanuit het digitale dashboard Eurofins EOL. Het is fijn dat we de status altijd digitaal kunnen inzien. Zelfs vóórdat een analyse is gerapporteerd, kunnen wij zien dat al een deel van de analyse is uitgevoerd. We kunnen die resultaten dan ook al inzien; dat is ook prettig. We kunnen de gegevens er eenvoudig exporteren en online nieuwe analyses aanvragen. Het systeem kan meer, maar we moeten er nog verder mee aan de slag.”

Ketenoplossingen

Spice Route Sourcing maakt gebruik van een nieuwe dienst van Eurofins: ‘Ken je keten!’. Hoe werkt dat? “In een digitaal dashboard is alle monstername- en analyse-informatie 24/7 beschikbaar. Het toevoegen van eigen rapporten, smaaktesten of certificaten van toeleveranciers voor belangrijke kwaliteitssystemen als BRC, IFS of FSSC 22000 is mogelijk. Op één plek bedrijven onze klanten kwaliteitsmanagement en beheren zij hun keten. Via het dashboard ontvangen zij bijvoorbeeld een notificatie wanneer het certificaat bijna afloopt. Een dergelijk overzicht geeft inzicht,” aldus Mirella van Meele-Rens.

“Op basis van alle data en een risico-inventarisatie, adviseren onze ketenexperts en food & fraude consultants over het oplossen van knelpunten in supply chains of waar klanten kosten kunnen besparen. En hoe men de kwaliteit borgt en fraude of verspilling kan voorkomen. We kijken graag met onze klanten mee waar het nóg sneller en efficiënter kan, overal ter wereld. Met ons wereldwijde geaccrediteerde en gecertificeerde laboratoriumnetwerk zijn wij vertegenwoordigd in 50 landen in de agrofoodsector.”

Direct geschikt voor verkoop

Bij Spice Route Sourcing willen ze niet meer zonder. “We weten nu zeker dat we geen producten meer naar Nederland halen waar overschrijdingen op zitten. Alles is direct geschikt voor de markt.”

“De pre-shipment-analyses zijn daarom een uitkomst. Als er in Vietnam een nat seizoen is geweest, kunnen we op afstand testen op vocht en op basis van de resultaten een verzoek doen voor een andere partij. Al zit het grootste risico in de pesticides. Met de analyseresultaten stimuleren we telers om anders te gaan kijken naar de manier waarop zij insecten bestrijden en gewassen beschermen. Kortom: we krijgen alléén goed spul naar Nederland en dat is ook precies de bedoeling!”

Meer weten?
Wilt u ook advies over uw inkoopprocessen, voor meer grip op uw schakel in de keten?
Neem dan contact op met Eurofins via sales-food-nl@eurofins.com of via 088 – 831 00 00.


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaalmagazine.evmi.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • Dienst helpt risico’s te minimaliseren: ‘Ken je Keten!’ (copy)

    Vorige artikel

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaalmagazine.evmi.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • Dienst helpt risico’s te minimaliseren: ‘Ken je Keten!’ (copy)

    Volgende artikel

Abonneer nu op EVMI

Platform voor de professional in de voedingsmiddelenindustrie

EVMI wordt uitgegeven door Alea Publishers in Zeist.

Hoofdredacteur
Janet Kooren
06-46591976
janetkooren@aleapublishers.nl

Webredacteur
Jorien Tromp
jorientromp@aleapublishers.nl

Sales

EVMI – Algemeen
Gjelt Douma
06 46 75 14 67
gjeltdouma@aleapublishers.nl

EVMI – Food Lab
Bas van den Engel
06-42306937
b.vandenengel@betapublishers.nl

Abonnementenservice
Tel: +31 (0)88 2266 681​
klantenservice@virtumedia.nl

Marketing
marketing@aleapublishers.nl

Uitgever
Roeland Dobbelaer