ClydeHSI in voedselverwerking (copy)

Food lab

Hyperspectrale imaging in de food

DOOR: Monique Schutten

ClydeHSI ontwikkelt al bijna twee decennia hyperspectral imaging (HSI) tot een slim analyse-instrument voor voedsel- en landbouwinspectie. De basis, hyperspectrale techniek, creëert een spatial map van spectrale kenmerken die de identificatie van materiaalcomponenten en hun ruimtelijke distributie mogelijk maakt.

Deze spectrale kenmerken fungeren als unieke ‘vingerafdrukken’ van het gemeten materiaal en daarmee is HSI een van de belangrijkste analytische instrumenten geworden voor de evaluatie, authenticatie en beveiliging van levensmiddelen. Snel, veilig, betrouwbaar en volledig contactloos is het geschikt voor zowel laboratorium- als geautomatiseerde kwaliteitsinspectie met resultaten in real-time. ClydeHSI Hyperspectrale Camera’s zijn beschikbaar in het spectrale bereik van 400-2500nm, net als een speciale hyperspectrale Raman camera.

ClydeHSI producten zijn ontworpen als een complete end-to-endoplossing, om robuuste, betrouwbare, nauwkeurige en herhaalbare hyperspectrale metingen te verrichten voor een breed scala van voedingsmiddelenprocessen. De systemen bieden een snelle en real-time identificatie van vreemde voorwerpen, productprestaties of de integriteit van de verpakkingseenheid.

Elk systeem omvat spectrale camera(‘s), een scantafel, verlichting, focus targets, reflectiestandaarden en spectraSENS software voor een geïntegreerde oplossing voor data-acquisitie, visualisatie en analyse. Geïntegreerde systemen voor gebruik in de voedselproductielijn kunnen met stoom in situ worden gereinigd.

De gebruiker kan meten, weergeven, kalibratiemodellen voorbereiden en HSI data analyseren in één systeem. Een duidelijke workflow zorgt voor een snelle turn-around voor betrouwbare en nauwkeurige relevante parameters.

Behalve het leveren van instrumentatie staat een team wetenschappers en ingenieurs klaar om applicaties te ondersteunen met kennis van spectroscopie, machine vision en kunstmatige intelligentie in zowel laboratorium- als industriële omgevingen.

Kwaliteit gaat niet over één enkele parameter, maar is een combinatie van vele parameters, vooral bij de beoordeling van voedingsmiddelen. Optische spectroscopie en in het bijzonder hyperspectrale beeldvorming zijn hier zeer succesvol gebleken, omdat zij niet-destructief en contactloos zijn en gelijktijdig verschillende parameters in real time kunnen bepalen.

Grootte, vorm, kleur en oppervlaktetextuur van levensmiddelen kunnen gemakkelijk worden gemeten met conventionele machine-visionsystemen. Deze HSI0-systemen verzorgen bovendien een voorspelling van andere parameters zoals vet, suiker, vochtgehalte, proteïne, materiaalhomogeniteit, of voor de consument gevaarlijke materialen voor de voedselveiligheid.

Tijdens het evenement Food Technology zal Jon Danskin op 13 april een lezing verzorgen over de mogelijkheden en de voordelen uit de doeken doen. In Nederland worden deze systemen via Te Lintelo Systems op de markt gebracht.

Jon Danskin

    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaalmagazine.evmi.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • ClydeHSI in voedselverwerking (copy)

    Vorige artikel

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaalmagazine.evmi.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • ClydeHSI in voedselverwerking (copy)

    Volgende artikel

Abonneer nu op EVMI

Platform voor de professional in de voedingsmiddelenindustrie

EVMI wordt uitgegeven door Alea Publishers in Zeist.

Hoofdredacteur
Janet Kooren
06-46591976
janetkooren@aleapublishers.nl

Webredacteur
Jorien Tromp
jorientromp@aleapublishers.nl

Sales

EVMI – Algemeen
Gjelt Douma
06 46 75 14 67
gjeltdouma@aleapublishers.nl

EVMI – Food Lab
Bas van den Engel
06-42306937
b.vandenengel@betapublishers.nl

Abonnementenservice
Tel: +31 (0)88 2266 681​
klantenservice@virtumedia.nl

Marketing
marketing@aleapublishers.nl

Uitgever
Roeland Dobbelaer